Inspirációk a zeneszerzéshez

Mik lehetnek ösztönzőek a számunkra?

      A zene készítésében, kitalálásában számos tényező befolyásolhat minket. Aktuális hangulatunk, kifejezésre váró gondolataink,  előre elkészített terveink mind-mind iránymutatóak a komponálásnál. Az inspiráció megléte – akár belső, akár külső – hatalmas lendületet ad munkánk folytatásához. De mik lehetnek ezek az inspirációk?

      A külső ihletforrások tárháza kimeríthetetlen:  lehetnek ezek történések, valamint hangi  és képi hatások a mindennapokból, de gyakorta megesik, hogy egy másik zenemű adja az ösztönzőerőt. Egy korábbi cikkemben már említést tettem arról a jelenségről, hogy egy kész zenét hallgatva is megfogalmazódhatnak melódiák a komponista fejében, először akár improvizatív módon is, melyeket aztán kiegészítve saját művet alkot. Jómagam is sokszor találtam magam ebben a helyzetben, és hálás voltam a zeneszerzőnek az általa ajándékozott  inspirációért.  

      Képi – hangi elemekből tehát nemcsak a mindennapokban táplálkozhatunk, hiszen ha ellátogatunk egy koncertre, vagy megtekintünk egy kiállítást, a művészeti alkotások hangulata remek táptalajt ad készülő zenénknek. Fontos tudni ugyanakkor, hogy számunkra mik az inspiráló tényezők, és tudatosan keresni őket. Engem például rendkívüli módon fel tud tölteni egy nap, vagy akár pár óra a természetben, a forrás csobogása, a madárcsicsergés és a fák susogása mindig nyugalommal tölt el. De ihletadó lehet egy kávé a teraszon, vagy egy pohár minőségi bor is.

      Összességében, bármi lehet inspiráló, ami feltölt minket energiával és ötleteket nyerünk általa, tehát kedvező megismerni minél több ösztönző tényezőt, hogy munkásságunkat még gyümölcsözőbbé tegyük.