A semleges zene

Mi okból titulálhatunk egy zenét semlegesnek?

                A zene vitathatatlanul sokrétű, és az idők során rengeteg formát vett fel, így ma már szinte mindenki megtalálhatja a neki tetsző műfajt és műfajokat. Természetesen azokat a zenéket részesítjük előnyben, melyek megmozdítanak bennünk valamit, vagy átadnak valamiféle üzenetet. A rockzene üzenete például nagyon is nyilvánvaló, hallgatósága ezért könnyen véleményt formálhat róla, azonosulhat vele vagy elutasíthatja. Tehát a rock műfaj mint zenei halmaz, egyáltalán nem mondható semlegesnek, mert a publikumból reakciókat vált ki, személytől függően pozitívat vagy negatívat. De akkor mit is nyilváníthatunk semleges zenének?

                A semleges zene jelentése, hogy a zenét melyet hallgatunk, nem tudjuk összekapcsolni saját belső világunkkal, mert vagy nincs üzenete, vagy a meglévő üzenetet nem tudjuk dekódolni. A modern művészetekben gyakran előfordul, hogy a zenei mű vagy akár egy festmény névadása adja meg az üzenetet a mű hangi vagy ábrázolásbeli részletei helyett. Az elnevezés, vagy a kapcsolódó kerettörténet mindennemű hiányában az alkotás érdektelenné, közönyössé válhat számunkra, és továbblépünk anélkül, hogy megpróbáljuk megérteni mélyebb jelentését.

                Ugyancsak érdektelenné válhat számunkra az a zene, mely a már unalomig megismert klisékhez ragaszkodik és tér vissza rendületlenül, semmi egyedi jellemzőt nem tud felmutatni, vagy nem közvetít olyan üzenetet, melyet az adott közönség be tud fogadni. Ezért nagyon fontos, hogy zeneíráskor néha elgondolkodjunk azon, hogy lehet-e olyan értő közönségünk, mely a zenénket befogadni, vagy akár kritizálni tudja – a kritika fontosságáról egy későbbi cikkemben teszek majd említést. Figyelembe kell vennünk, hogy a zene egyfajta önkifejezés, így zeneszerzőként törekednünk kell arra, hogy egyéni üzenetünk, gondolataink, ízlésvilágunk közvetítődjön a hallgató számára, ezáltal adva egy olyan élményt, mely nem múlik el nyomtalanul.

             Összefoglalva az eddig leírtakat, zenénket élővé és hatóvá kell komponálnunk, így maradandót és soha meg nem ismételhetőt alkotunk.