Politika a zenében

Véleményformálás művészi vénából

                Sokszor megbizonyosodhatunk róla, hogy közvetlen környezetünkben szinte mindenki rendelkezik véleménnyel a politikai szcénáról, és ez alól a művészek sem kivételek. Némelyek harsányan, némelyek csendben fejezik ki véleményüket, de számos esetben a komponista mélyen hallgat felfogásáról, félve attól, hogy tönkreteheti nagy gonddal felépített renoméját, és mondatai miatt hallgatósága elfordul tőle. Vajon megalapozott az aggodalma?

                A politika megosztó volta feszültségek okozója lehet a társadalomban. Az építő jellegű viták szükségességét senki nem vitatja, de egy-egy eszmecsere gyakran átcsaphat destruktív szócsatává, mely során a másik megalázása, véleményének eltiprása a cél. Természetesen senki nem vágyik ilyen jellegű meghurcoltatásra, főként egy neves személyiség, akinek életét ezrek kísérik figyelemmel, és mi tagadás, gyakran példaképként is tekint rájuk a publikum, így az illető nagy húzóereje lehet pozitív vagy negatív töltetű irányzatoknak, eszméknek.

                Bár a hallgatás olykor aranyat ér, mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, akár művész, akár mást foglalkozást űző. A legkedvezőbb, ha ezt szalonképes és korán sem sértő módon teszi.  Megmutatkozhat ez egy dalban, vagy akármilyen művészi alkotásban, mely közli az alkotó gondolatait, érzéseit, ezzel hatva a hallgatóságra. Egy melódiára épített szöveg talán hosszabb ideig cseng a fülünkben, mint egy televízióban vagy rádióban hallott beszéd, így olykor nagyobb befolyást gyakorolhat véleményünkre. A nyilvánvaló utalások mellett rejtett üzenetek is megjelenhetnek a dalokban, melyet könnyen felfedhet az értő publikum, vagy maga az alkotó.

                A szóbeli nyilatkozatok terén olykor nem könnyű különbséget tenni magánemberként vagy művészként kimondott szavak között, hiszen a két személy egy és ugyanaz. Tehát ha valamely témában közleményünk nyilvánvalóan visszataszító , ennek ellenére ragaszkodunk hozzá és nem vizsgáljuk felül, rajongóink nagy része könnyen elköszönhet tőlünk, hiszen az általunk gyártott zenét személyünkhöz kötik, ezáltal kíváncsiságuk kiapadhat irányunkban.

                Véleményem szerint, az e téren történő állásfoglalás művészként tehát nem elítélendő, ha azt kellő önkritikával és szabatossággal tesszük.