Algoritmikus zene

A matematika által kínált lehetőség

      Az algoritmikus zene fogalma már korábban is megjelent  a zenei horizonton,  jelentése viszonylag egyszerűen megfogalmazható. Adott egy zenemű, melyet meghallgatva számos jellemzőjéről képet kaphatunk, legyen az a hangulat, a hangszerelés világa, a melódiák egymásutánisága, vagy éppen a szerkezet. Ilyenkor a zenében észrevehetőek bizonyos szabályszerűségek, egymásutániságok, kisebb vagy nagyobb komplexitásban és kötöttségben. Hogyan lehet jelen tehát a matematikai algoritmika a zenében?

     Az algoritmus egy megoldási forma egy felmerült problémára, mely kötött lépésekből áll. Ahhoz, hogy sorba rendezzük ezeket a lépéseket, ismernünk kell funkciójukat, jelentésüket, szerepüket az adott probléma megoldásában. Hétköznapi példával élve, az ételkészítésnek is vannak bizonyos lépései (összekeverés, fűszerezés), melyek betartásával elkészíthetjük az ételt.  Az algoritmusnak tehát minden esetben kimenetet kell produkálnia.

    A zenébe is könnyedén átültethetjük az algoritmikus struktúrát, ha mi magunk fogalmazunk meg szabályszerűségeket, és manuálisan, vagy számítógépes program segítségével életre hívjuk. Ezek a megkötések nagyon sokrétűek lehetnek, kezdve a hangmagasság által történő behatárolástól egész a hangszínig. Meghatározhatjuk tehát, hogy milyen lépés után milyen számú és karakterű folytatás következhet, és a cselekvések sorozatán át eljutunk a végkifejlethez, mely során hallható formát ölthet zeneművünk.

     Ha szabályaink sokrétűek, muzsikánk nem válik majd unalmassá és érdektelenné, hanem kötöttsége ellenére hallgatható darabot fog produkálni algoritmusunk. Az effajta zenekészítéshez elengedhetetlen az algoritmus és a végeredmény analizációja, mely során kiszűrhetők az irreleváns szabályszerűségek és végtermékek – hiszen megeshet, hogy míg maga a műveletünk hiba nélkül működik, a zenei eredmény több szempontból is támadható, legyen az esztétikai vagy struktúrabeli szempont.

     Összességében, algoritmusunk életre hívásához és kedvező működéséhez  fontos tényező a sokrétű tervezés és analizáció, a lépések kidolgozottsága, az összetevők jó minősége, ezáltal zenénk élvezhető lesz a publikum számára.