Önbizalom és érvényesülés

Miképp függ össze a két fogalom?

                Magunkba vetett hitünk megléte vagy hiánya az élet rengeteg területén befolyással van ránk. Kihat pályaválasztásunkra, a pályánkon elért eredményeinkre, és nem utolsó sorban döntéseinkre. Megalapozza életkörülményeinket, életstílusunkat, másokhoz való viszonyulásunkat. Az alábbiakban fény derül arra, hogy miképpen lehetnek sorsfordítóak az önmagunkhoz való hozzáállási módok.

                Az önbizalom mértéke számos tényezőtől függ, melyek rajtunk kívülállóak is lehetnek. Környezetünk, például munkahelyi és családi kör, nagyban hozzájárulhat magunkba vetett hitünk alakulásához, akár negatív, akár pozitív irányba. Jómagam olyan támogatóra leltem párom személyében, aki segítségemre van, és ha egy kissé elkedvetlenednék, biztatást kapok tőle. Az értékes kapcsolatok tehát kulcsfontosságúak életünkben, hogy jobb képet kapjunk saját természetünkről, önismeretünk pedig segíthet abban, hogy  rájöjjünk, melyik szintjén helyezkedünk el a magabiztosságnak. Fel kell tennünk tehát magunknak a kérdést: önbizalmunk egészséges mértékben van jelen az életünkben, vagy csak a morzsáiból próbálunk építkezni?

                Először is, tisztán kell látnunk a tényt, miszerint szükség van önbizalomra ahhoz, hogy olyan utakat merjünk bejárni, melyek segítik személyiségünk fejlődését és pályánk haladását. Magabiztosság kell olyan döntések meghozásához, amik talán kívülesnek mostani látószögünkön, de hosszabb távon új és tanulságos helyzeteket eredményeznek majd. Lehet ez egy munkahelyváltás vagy pályamódosítás, melyben a járt utat elhagyjuk a járatlanért, bízva saját képességeinkben és szorgalmunkban, melyek folytán alkalmasak lehetünk az elénktárt feladathoz.

                Ha bizalmunkat nem saját magunkba, hanem csak és kizárólag  külső tényezőkbe helyezzük - legyen az a szerencse vagy bármilyen megfoghatatlan tényező – elvész annak a lehetősége, hogy megismerjük saját erősségeinket és gyengeségeinket, tehát elvész a fejlődés lehetősége is.  A másokba vetett bizalom szintén fontos, de önmagunkban is hinnünk kell, hiszen a legtöbbet mi tehetjük saját boldogulásunkért.

                Viszont le kell szögezni azt is, hogy az egészséges önbizalom nem jelenthet  önteltséget, és az önkritika teljes elutasítását. A magabiztos ember képes felülvizsgálni saját magát, és változtatni kevésbé előnyös tulajdonságain, önmaga és környezete érdekében. Építkezik a visszajelzésekre önmagával és munkájával kapcsolatban, de kerüli a megalázkodást, helyette méltóságát megtartva átgondolja terveit.

                Következésképpen, a magabiztosság egy szükséges tényező, mely segítségével bátorságot meríthetünk terveink megvalósításához.