Adrenaline című zeném története és elemzése

                Adrenaline című zeném a napokban került publikálásra, így ejtek pár szót megvalósításának hátteréről.  Körülbelül három hónapja született meg bennem a gondolat, hogy két nyugodtabb hangvételű zeném - egy népdalfeldolgozás és egy liquid dubstep - után alkossak egy igazán impulzív, energiával teli muzsikát, melynek eredménye az Adrenaline terveinek megfogalmazása lett.

                A strukturáltság során törekedtem arra, hogy zeném részletes és sokfelé ágazó legyen, így a végeredmény egy több mint hatperces mű lett, új és már régebbi, általam felfedezett hangeffektekkel és motívumokkal.  A dallamtalan effektek, melyeket használtam, már korábban elkészítésre kerültek, generáltan vagy felvett hangok tulajdonságinak megváltoztatásával.

                A dalt egyszerű szélhang nyitja meg, melyhez betársul kétféle zaj, és egy sípolósabb, recsegősebb szélhang is.  Az első dobütés után felcsendül a kísérőszólam, majd bekúszik a basszus is, kirobbantva az eddigi visszafogottságot. A következő részt méltán nevezhetjük versszaknak, melyben megjelenik a tulajdonképpeni szólóhangszer is, a hangulat pedig egészen az első refrén kezdetéig fokozódik. A refrén után egy kiugrás történik, majd ismét egy fokozást hallhatunk, és pár ütemen keresztül a zene ismét gátakat tépve szárnyal. Majd ezt követi egy lágy, kórusos-szeles partíció, ennek megszűntével kissé impulzívabb részt hallunk, mely után a jobbra-balra-középre tolódó fehérzaj nem hagyja pihenni a zenét. Ennek eltűnésével, és kissé talán dubstepesebb részt hallunk, aztán fokozódik a dinamika, egészen a végső refrénig, mely a szóló kiugrása után tart még pár ütemen keresztül, majd a muzsika lecsendesül és véget ér.

                Ha megfigyeljük a szerkezetet, láthatjuk, hogy a higgadt, csendes epizódok és a vad, tomboló részek ellentétpárját előszeretettel alkalmaztam, így a zene nem válik unalmassá. A szólók terén többféle hangszert is használtam, ki- és beszállnak a hangmasszába, csakúgy, mint a kíséretek terén a pizzicato szólam, ami az elején még nem része a darabnak.

                A keverés volt az, ami kihívást jelentett, hiszen tapasztalataim még nem túl sokrétűek vele kapcsolatban, de az elmúlt időszakban már sikerült több hangi tényezőt is figyelembe vennem, ami a fejlődés egyértelmű jelének tudható be. Remélem, hamarosan lesz idő és energiaforrásom elkészíteni az Adrenaline album második zenéjét, hogy aztán azon is gyakoroljam a keverés csínját-bínját.

                Ha tetszett a beszámolóm, és érdeklődést ébresztett benned zeném iránt, látogass el a következő linkre, ahol emellett még található pár hallgatnivaló:

https://soundcloud.com/stella-city